TALLER 1 – INVESTIGUEM EN CÀNCER
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca orientat vers la millora dels problemes de salut de les persones. Una de les seves línies de treball és el càncer. En aquest vídeo entendrem què és, per què diem que és una malaltia genètica, la importància de l’ADN, com es repliquen les cèl·lules i què succeeix quan no ho fan bé i com podem prevenir alguns càncers. Ens acompanyaran Cristina Muñoz-Pinedo, investigadora de l’IDIBELL especialista en metabolisme i mort cel·lular, i Raul Zamora, investigador de l’IDIBELL i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) expert en nutrició i càncer.
A més, cal recordar que la recerca bàsica serveix per poder-la traslladar als hospitals, és el que es coneix com a medicina translacional. Per això també coneixerem a Elisanda Escriche, qui va patir un càncer de mama ara fa sis anys. Tots aquests continguts estaran conduïts de la mà de la Irene Lapuente, divulgadora de la Mandarina de Newton, qui aproparà aquests coneixements amb experiments divulgatius que ens ajudaran a comprendre què és l’ADN, quina estructura té i com podem detectar proteïnes o saber quins aliments contenen greixos.
EXPERIMENT 1: Fem créixer pastanagues a partir dels seus teixits meristemàtics.
Què es necessita?
• Pastanagues amb fulles
• Un ganivet
• Un recipient
• Aigua
Durada aproximada: Una setmana
Edat orientativa: A partir de sis anys
EXPERIMENT 2: Els fenotips
Què es necessita?
• Llanes de colors
• Tisores
• Codificació de colors segons la característica a estudiar
• Opcionalment es poden posar en una bola simulant el nucli cel·lular
Durada aproximada: 10 minuts
Edat orientativa: A partir de vuit anys
TALLER 2 – INVESTIGUEM EN NEUROCIÈNCIES
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca orientat vers la millora dels problemes de salut de les persones. Una de les seves àrees de treball són les neurociències. Les neurociències estudien la fisiologia del sistema nerviós per comprendre malalties com ara el Parkinson, però també la percepció i la cognició. En aquest vídeo entendrem què és el Parkinson, què són els neurotransmissors, com ara la dopamina, i quin paper hi juguen, com es produeix la comunicació entre neurones, com som capaços d’interpretar el món i aprendre i fins a on arriben els tractaments actuals del Parkinson. Ens acompanyaran les investigadores de l’IDIBELL Antonella Consiglio, especialista en cèl·lules mare i malalties neurodegeneratives, i la Patrícia León, doctoranda del grup de Cognició i plasticitat cerebral. A més, cal recordar que la medicina regenerativa investiga amb cèl·lules mare pluripotents per comprendre millor els mecanismes de les malalties. També coneixerem a en Xavier Reinoso, qui pateix de Parkinson des de fa vuit anys. Tots aquests continguts estaran conduïts de la mà de la Irene Lapuente, divulgadora de la Mandarina de Newton, qui aproparà aquests coneixements amb experiments divulgatius que ens ajudaran a comprendre com és el nostre cervell, com es produeixen les connexions entre neurones, com són de fiables els nostres sentits, fins on arriben les nostres capacitats cognitives amb relació al llenguatge i quins són alguns efectes de la bioquímica subministrada sense recepta mèdica
EXPERIMENT 1: Protegint el cervell: el líquid cefalorraquidi
Què es necessita?
• Un ou
• Un recipient tancat i rígid on poder introduir l’ou.
• Aigua
Durada aproximada: 7 minuts
Edat orientativa: A partir de sis anys
EXPERIMENT 2: Els sentits: el gusts
Què es necessita?
• Iogurts blancs de diferents gustos (idealment sense les etiquetes)
• Colorant alimentari
• Culleres
Durada aproximada: 10 minuts
Edat orientativa: A partir de sis anys